#Oneleggedwarrior

Bo Rocatis Larsen

Den förste amputerade deltagaren i Skandinaviens tuffaste hinderlopp, bronsmedalj i världens största triathlontävling och uttagning till Ninja Warriors. Det är lätt att imponeras av Bo Rocatis. Själv vill han hellre inspirera var och en att ta sig ur sin egen soffa. Hur den än ser ut.

När Bo Rocatis talar om för sina barn att han ska vara med i uttagningen till Ninja Warrior på Kanal 5 himlar de med ögonen och säger Guuud vad pinsamt! För visst kan man vara hjälte i teverutan eller på hinderbanan, sina egna ungar lurar man inte.

Hemma hos sin fru Sofia och barnen får Bo höra sanningen. Och sanningen är att de vill vara, och är, först på listan. Något som Bo tänker på mycket just nu. Ingenting är viktigare än hans familj.

– Jag kan köra hur hårt som helst, det har aldrig varit något problem för mig. Men att ta det lugnt kräver disciplin och att välja bort ställer krav.

Bo vet vad förändring kräver. Han har varit på botten ett par gånger och tagit sig upp. Senast var för elva år sedan när han just avslutat ett längre uppdrag som marinsoldat och startat en dykarskola. Den 22 oktober ska Bo hålla en dykkurs utanför Kullaberg i Skåne. Det blir inte som han tänkt.

Klipporna utmed kustremsan vid Kullaberg är värdiga en skräckfilm. Det blåser upp, vädret blir allt sämre och till slut har Bo och hans kompis inget annat val än att kasta sig ur båten för att inte krossas mot klipporna. Just när de börjar klättra uppför bergväggen kommer en stor våg och fören på båten skär av Bos ben.

– Benet hängde i fem centimeter skinn. Jag fick ta stumpen i handen och klättra vidare. Uppe på en klippa tog jag en rem från våtdräkten, knöt den runt benet, la mig på klippan med huvudet nedåt och ringde larmcentralen.

Helikoptern hittar dem efter två timmar. Då har Bo förlorat över tre liter blod. Livet tar en ny vändning.

Första segern är att ta sig ur soffan.

Förlusten av benet hade han redan bearbetat, han insåg redan den natten att han fick offra benet om han ville överleva. Ändå tog det tid att komma igen. Han kom helt enkelt inte ur soffan. Hur kunde han, som varit marinsoldat och drivit egen dykarutbildning, hamna här?

En dag fick han nog, ringde en kompis och frågade om han hade ett jobb på sitt företag. Det hade han faktiskt. Bo fick en chans och därifrån kunde han ta sig vidare, steg för steg.

Det är så all verklig förändring går till, i små, små steg. Det viktigaste är att ta det första och för att ta de dem behöver man stöd. Om utmaningen är att ta sig ur sängen så är det en seger när man gör det. En seger som ska firas!

Om Bo inte hade tagit sig ur soffan hade han inte vunnit en enda tävling, den saken är säker. Det är just det här, att var och en kan ta första steget, som är kärnan i hans företag #oneleggedwarrior med huvudsyfte att motivera och inspirera människor, främst genom föreläsningar. One Legged Warrior är en stående yogaposition som kräver teknik och uthållighet, men anspelar också på Bos bakgrund som marinsoldat.

– Jag vill bidra till att andra människor vågar tro på förändring. Ett sätt att inspirera andra är att hålla föreläsningar där jag berättar om hur man kan ta sig vidare, vilken utgångspunkt man än har.

Ett annat sätt är idrotten. Där kan han också utmana alla sidor hos sig själv, både mentala, sociala och fysiska. Hans första större bragd var att bli sjua i VM i spjutkastning 2011, nu senast har han deltagit som världens första amputerade i flera varianter av det maxade hinderloppet Toughest och i höst deltar han i en tävling i Crossfit i Malmö.

Bra reservdelar

En förutsättning för att Bo ska kunna tävla på hög nivå är att han har ”bra reservdelar” som han själv uttrycker det. Man kan ju tänka sig att en idrottsman av Bos kaliber kan gå på vad som helst. Men ingen vill ramla och ju säkrare man känner sig desto mindre behöver man tänka på sin protes.

Bo har ett så kallat Geniumknä, en microprocessorstyrd knäled. Största fördelen jämfört med andra knäproteser är att det lättare kopplar om från stående till frisvingande. Här gäller det att hitta en bra balans där säkerheten inte inverkar på aktivitetsnivån. Vid löpning använder han ett speciellt sportknä utvecklat för att ta upp stötchocken. Böjningen i sportknäet ligger på 80º till skillnad från vanliga knän som ofta har en vinkel på 65º.

För en ortopedingenjör är det en enorm utmaning att få de här avancerade proteserna att funka. Framförallt måste de ställas in på plats under en pågående idrottssituation, på löparbanan eller under cykling. Ortopedingenjören får helt enkelt hänga med ut.

För Bo är samarbetet med Aktiv Ortopedteknik i Lund en viktig del av karriären.

– De ställer upp när jag behöver det och ger sig inte förrän det blir riktigt bra. Eller perfekt, skulle jag säga.

Ingen hjältegloria

Bo är full av energi och viker inte med blicken. Men någon hjältegloria är han inte speciellt intresserad av. Det är de små, små segrarna som intresserar honom. De där man gör när man övervinner sig själv.

– När jag hade varit med i Toughest sist så skrev en granne till mig att hon hade tagit sig samman och börjat löpträna. Hon hade till och med anmält sig till ett lopp. Hon blev inspirerad av att jag tog mig igenom ett stenhårt hinderlopp med ett ben. Det är sådant som gör att jag fortsätter.Följ Bo på Facebook: Bo Rocatis (Oneleggedwarrior)

Följ Bo på Instagram: #Oneleggedwarrior

Bildgalleri - Bo Rocatis