Neurorehabilitering hjälper nerverna med signaler

Nerver är informationsbärare – de överför signaler från hjärnan till våra muskler. När vi vill utföra en rörelse skickar vår hjärna eller ryggmärg, det centrala nervsystemet (CNS), ut signaler och musklerna reagerar och får kroppen att utföra rörelser. Men om nerverna eller det centrala nervsystemet är skadat så fungerar inte informationsöverföringen till muskeln och där kan våra produkter inom neurorehabilitering hjälpa till att återskapa muskelrörelser.

När en skada på nerverna begränsar din rörlighet finns det flera olika medicintekniska ortoser från Ottobock som kan hjälpa kroppen att återfå styrda rörelser.

Vi har produkter med funktionell elektrisk stimulering (FES) som går ett steg längre än att bara ge stöd och stabilitet. FES-produkter stimulerar nerver nära de muskler som man vill aktivera. Med FES-produkter skickas en signal till musklerna som reagerar och resultatet är en rörelse i respektive kroppsdel.

Vi utvecklar ständigt nya hjälpmedel och har allt från ortoser och rullstolar till funktionell elektrisk stimulering (FES). Vi fokuserar på att förbättra det dagliga livet oavsett funktionsvariation. Vi har ett nära samarbete med läkare, sjukgymnaster, ortopedingenjörer och -tekniker som ingår i vårt utvecklingsarbete. Vårt mål är att du ska kunna delta i vardagslivet, vara rörlig och träna upp kroppen efter dina förutsättningar. Det är så vi mäter framsteg och kvaliteten på våra medicintekniska produkter - Quality for life.


L300

L300 Go hjälper till med fotens svaghet, även om knät är instabilt så kan stimulans ge stabilitet. Funktionell elektrostimulering aktiverar nerverna som lyfter och ger en balanserad rörelse av foten.

Läs mer om L300

Hannelore i badhuset

Hannelore trivs i badhuset

För Hannelore är det en stor trygghet att kunna använda sin vattentäta ortos när hon besöker badhuset. Nu får hon stöd både i och ur bassängen. Läs mer om Hannelore här.

Läs mer

David kontrollerar och styr sin ortos med surfplattan

David går med C-brace

Efter en motorcykelolycka är David förlamad, men kan nu gå igen och leva ett aktivt liv. Läs mer och se filmen där David berättar om sitt liv.

Läs mer