Om Ottobock

Ottobock är ett ledande varumärke på den ortopedtekniska marknaden. Via vår Nordiska organisation erbjuder vi högkvalitativa, innovativa och tekniskt avancerade produkter och tjänster som hjälper människor att återställa och förbättra sin rörlighet och självständighet – Quality for life.


Proteser

Vi är världsledande inom s.k. exo-protetik och har utvecklat innovativa produkter under närmare hundra år. Via vårt kompletta utbud av lösningar kan vi idag erbjuda unika rörelsemöjligheter för att ex gå i trappor, gå baklänges, löpträna, och till och med röra sig i vatten. Vår kunskap om naturliga rörelsemönster och biomekaniska förhållanden är en central del av vår utvecklingsprocess. Med hjälp av våra myoelektriska armproteser kan våra brukare exempelvis utföra olika typer av griprörelser exakt, snabbt och säkert.

 • Innovationsledande: Den första myoelektriska armprotesen, som styrs av muskelsignaler, togs fram redan på 1960-talet. 1997 presenterades C-Leg, det första helt mikroprocessorstyrda benprotessystemet i världen.
 • Teknisk komplexitet: Ett C-Leg består av över 500 enskilda komponenter och för att programmera systemet för en Michelangelo-hand används totalt 63 019 rader kod.
 • Kvalitetssäkring: Den totala dokumentationen (dvs de handlingar som krävs för tillverkning av medicinska hjälpmedel) för en Michelangelo-hand omfattar ca 2 000 till 2 500 sidor.

Läs mer

Ortoser & Stöd

Våra produkter inom ortopedisk rehabilitering fokuserar på brukare som är behov av stöd efter olyckor, skador eller i samband med andra rörelsehinder som kräver medicinsk behandling. Inom neuroortopedin erbjuder vi ortoser för människor som drabbats av fullständig eller partiell förlamning, ex i samband med en stroke.

 • Stöd och skydd: Används för att stabilisera, förbättra rörlighet och koordination, skapa en känsla av trygghet, förebygga och lindra smärta eller motverka felställningar i leder.
 • Produktutveckling i nära samarbete med ortopedingenjörer, specialister inom idrottsmedicin, neurologer, sjukgymnaster, ortopedtekniker och biomekaniker.
 • Världsledande inom neuroortopedi: Ortoser för människor som drabbats av fullständig eller partiell förlamning i ett ben. C-Brace är det första sk mechatronic-systemet i världen som kontrollerar hela gångcykeln dynamiskt och i realtid.

Läs mer

Rullstolar & Sitthjälpmedel

Vårt omfattande produktutbud av manuella och eldrivna rullstolar syftar bl.a. till att ge en ökad mobilitet, ett socialt oberoende och en flexiblare livsplanering för våra brukare. Våra individuellt utformade sitsar ger unikt stöd och komfort för varje enskild brukares behov. Olika sittlösningar skapas utifrån brukarens krav, behov och förutsättningar och lösningen kan variera från en tryckavlastande dyna till en individuellt formgjuten sits med stödytor från huvud till fot.

 • Omfattande produktutbud: Manuella och eldrivna rullstolar, ståskal, individuellt anpassade sitthjälpmedel samt specialhjälpmedel för ett aktivt liv. Idag levererar vi årligen ca 45 000 rullstolar världen över.
 • Skräddarsydd teknik: Bluetooth- och IR-teknik för vardags-användning av ex telefon, dator, vägguttag, lampor, persienner, dörrar – både i hemmet och på arbetsplatsen.

Läs mer

Patient Care

Via våra koncernbolag Aktiv Ortopedteknik och Respecta driver vi idag ortopedtekniska center på över 30 orter i Sverige och Finland. Här tar vi emot landstingspatienter och privatpersoner som är i behov av proteser, ortoser, sitthjälpmedel och ortopediska skor eller inlägg. Utifrån våra unika samarbeten med medicinsk personal, patienter, anhöriga, brukarorganisationer och leverantörer är vår ambition att kunna erbjuda marknadens bästa möjliga helhetslösning.

 • Ortopedtekniska hjälpmedel och tjänster: Proteser, ortoser, ortopediska skor och inlägg, sitthjälpmedel, sportskydd och stöd, barnhjälpmedel och korsetter.
 • Våra lokala ortopedtekniska center: Aktiv Ortopedteknik och Respecta på 30 orter i Sverige och Finland.
 • Ottobock Clinical Services Network: Ortopedtekniska center på mer än 75 världen över.

Läs mer