#Oneleggedwarrior

Bo Rocatis Larsen

Den livskvalitet som en protes ger med vardagsliv, arbete, familj och aktiviteter är omätbar. Jag hoppas kunna inspirera fler att ta chansen och utmana sig själva med att ta sig ur soffan och uppfylla sina drömmar. Vare sig man har protes eller inte.

Bo och en kompis skulle dyka utanför Kullaberg i Skåne. De befann sig i en båt samtidigt som höstvindarna tilltog och vädret blev allt sämre. Till slut hade Bo och hans kompis inget annat val än att kasta sig ur båten. De når klipporna och börjar klättra när en stor våg kastar båten rakt mot dem och fören träffar rakt på Bos ben. Benet hängde i bara skinnet, så med stumpen i handen klättrade jag vidare. Uppe på en klippa tog jag en rem från våtdräkten, knöt den runt benet, la mig på klippan med huvudet nedåt och ringde larmcentralen. Helikoptern hittade dem efter två timmar. Bo insåg redan den natten att han fick offra benet om han ville överleva.

Det tog tid att hitta tillbaks och komma igen. Hur kunde han, som varit marinsoldat och drivit egen dykarutbildning hamna här? Han kom helt enkelt inte ur soffan. Detta hände för tolv år sedan och sedan dess har mycket hänt.

Vad står på agendan i vardagen?

Till vardags jobbar jag inom el-branchen som serviceledare och jag föreläser om motivation och mål. På fritiden är jag med familj och vänner, jag reser gärna och såklart står träning och tävling på schemat. Jag lägger ner en hel del tid på träning, men eftersom jag har mina barn varannan vecka så tränar jag mycket ena veckan och lite mindre den veckan de är hos mig. Just nu är min prioritet att vara med barnen och följa med på deras aktiviteter vilket ger mig två fördelar: jag får härlig pappa-tid och jag får den viktiga vilan som lätt glöms bort i träningsschemat. Samtidigt så får man ju som förälder testa sina egna kunskaper i att motivera och peppa.

Hur gör du för att våga sätta så höga mål som du gör?

Det är såklart roligt att få beröm och att folk tycker det jag gör är häftigt, men mest av allt gör jag detta för mig själv och om jag kan inspirera andra till att komma ur soffan och vara aktiva känns det extra bra. Att sätta mål och hitta motivation för träning går hand i hand. Jag tävlar för jag tycker det är givande och roligt och det gör i sin tur att träningen blir viktig. Jag känner förändring och utveckling – och det sporrar mig! Allt går ju inte heller spikrakt utan ibland blir man skadad eller sjuk och tappar resultat, men det är bara att bygga upp kondition och kropp igen.

Jag har alltid idrottat mycket, och det har alltid varit viktigt för mig att ha god fysik. Efter olyckan då läkarna sade att det var min goda fysiska form som räddade mitt liv har jag verkligen insett vikten av att vara aktiv.

Men hur blir man någon som sätter högre och högre mål… Jag tror att man kan uppnå sina drömmar genom att kämpa för det. Ibland är det små steg som leder framåt, och genom att ta dem kommer även de stora stegen.

Vilken typ av träning tycker du bäst om? Och hur kommer man igång?

Jag tränar Crossfit som går bra ihop med OCR/hinderbana, löpning och lite MTB-cykling. Det är viktigt att vara mångsidig. Vill man börja med hinderbaneträning och tävling finns till exempel Toughest Lap i Malmö, OCR Ninja Center GBG eller Extremfabriken i STHLM. Kontakta dem och skaffa en PT om du vill satsa. Eller varför inte bara våga ta steget och anmäla sig till ett lopp! Det finns videor och filmer från loppen att inspireras av och sedan är det bara att börja träna! Ta det inte så allvarligt utan håll det på en nivå som är rolig.

Har du någon favorit bland årets tävlingar?

2017 har varit ett mycket annorlunda år med hittills 13 tävlingar! Jag började med att delta i Reebok Crossfit Open där man tävlar under fem veckor. Många olika moment och jag är oerhört stolt över min placering som 201:a i min åldersgrupp. Sporten har vuxit med många medtävlare där jag deltar på lika villkor som dem med två ben, så min prestation var ett bevis på att jag var i riktigt bra form redan i februari. Sedan dess har jag tävlat mer än någonsin och det har varit en utmaning att finslipa moment och träningspass för att hela tiden bli lite bättre.

I juni deltog jag på Toughest Stockholm och gjorde mitt livs (?) snabbaste lopp. Trots en mycket svårsprungen bana mellan de olika hindren kom jag in på en överraskande 88:e plats!

I somras deltog vi i ett familjelopp. Det var jätteroligt att springa och kämpa tillsammans över hindren – som vi alla tog oss över utan problem. Jag blev otroligt stolt och kan se att barnen har möjligheter att utvecklas inom hinderbana eller OCR (Obstacle Course Racing) som sporten kallas. Det är framförallt glädjen jag tar med mig från den tävlingen och att vi hade skoj hela vägen. Det är viktigast inom all idrott – det måste vara roligt! Förhoppningsvis gjorde även jag bra ifrån mig så de vill tävla med mig fler gånger.

Hur kommer det sig att du anmälde dig till världens tuffaste tävling?

Målet med World’s Toughest Mudder i Las Vegas satte jag i samband med mitt deltagande i programmet ”Idag om ett år” som kommer att sändas på SVT till våren 2018. Det är ett program som handlar om att nå sina mål. Jag har förberett mig under det senaste året genom att tävla mer än någonsin. Tävlingen är en utmaning som inte bara kommer att vara krävande fysiskt – utan en hel del skall med i resväskan också: löparprotes, sportfot och en vattentät Genium X3 för vattenhinder och de moment där jag inte behöver eller kommer orka springa lika mycket, under de 24 timmar som loppet pågår. Olika skor och kläder för temperaturskillnaderna under dagen då det är varmt till natten då temperaturen sjunker och blir riktigt kall. Detta kommer bli det tuffaste jag någonsin har gjort. Jag kommer alltså delta i ett av världens tuffaste lopp i november och vissa tycker jag är helt galen… det stämmer nog och det underlättar kanske också.Följ Bo på Facebook: Bo Rocatis (Oneleggedwarrior)

Följ Bo på Instagram: #Oneleggedwarrior

Följ Bos blogg: Oneleggedwarrior

Bildgalleri - Bo Rocatis