Handledsbesvär

Det finns många möjliga orsaker till handledsbesvär. Smärta kan stråla från handen till armen eller vice versa. I allmänhet bör det noteras att dessa besvär oftast är förknippade med betydande begränsningar i vardagslivet, eftersom handen uppfyller en nödvändig funktion i de flesta dagliga aktiviteter.


Indikationer

Artros

Förslitning i handleden (artros) innebär förslitning av brosket som täcker ledytorna. Broskskada och även i senare stadier benskada utvecklas över tid och åtföljs av smärtsam deformation av och stelhet i handleden. Orsaken till symptom på handledsförslitning kan omfatta överbelastning på leden, felaktig positionering av leden, eller en tidigare skada (trauma). Följande symptom kan uppkomma:

 • Stelhet i leden, särskilt på morgonen
 • Svullnad i leden
 • Smärta vid rörelse och vila
 • Styrkeförlust
 • Knarrande i leden
 • Hypertermi (ökad värme)
 • Lokal trycksmärta

Reumatisk artros

Reumatisk artros är en autoimmun sjukdom; orsaken är ännu inte känd. Det är etablerat att upp till 2 % av Europas befolkning lider av det, och att kvinnor drabbas tre gånger så ofta som män. Den här sjukdomen medför inflammation i många leder, inklusive handleden. Synovialmembranet drabbas först, men inflammationen sprider sig snart till ben, brosk och ligament. Reumatisk artros uppkommer ofta i faser och smärtan klingar ofta av mellan faserna. Under en akut fas, som kan pågå i veckor eller till och med månader, blir handleden svullen, varm och ofta rodnad. Stela leder på morgonen, begränsad rörlighet och mer eller mindre uttalade allmänna symptom är också vanligt.

Överbelastning

Överbelastning resulterar ofta i irritation i handleden. Att lägga alltför stor belastning på leden är den vanligaste orsaken. Symptom inkluderar rodnad, svullnad och smärta vid vila och rörelse. I vissa fall uppkommer t.o.m. tenosynovit.

Tenosynovit

Inflammation i senan och senskidan är en väldigt vanlig åkomma som de flesta är bekanta med idag. De vanligaste orsakerna är kronisk eller akut överbelastning som ett resultat av repetitiva rörelser, samt mindre skador (mikrotrauma). Drabbade individer lider av följande symptom:

 • Trycksmärta längs senorna och musklerna
 • Hypertermi (ökad värme), svullnad och rodnad
 • Belastningsinducerad smärta
 • Den berörda senan blir tjockare

Instabilitet

En instabil känsla i handleden drabbar i första hand kvinnor i mellan 20 och 40 år och är ett resultat av ligamentinstabilitet eller överbelastning. Belastning av en instabil handled kan orsaka smärta som strålar upp längs armen. Dessutom hörs ofta klickande ljud när handleden rör sig.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom innebär "klämda nerver" i handen. Orsaken till sjukdomen är en sammandragning av karpaltunneln. Nerverna som löper genom karpaltunneln dras ihop som ett resultat av svullnad i vävnad, exempelvis till följd av inflammation eller överbelastning. Det påverkar i första hand mediannerven.

Ett utmärkande drag för den här kliniska bilden är att smärtan ökar under natten. En konstant avdomnad känsla kommer att utvecklas under förloppet, och påverka mestadels tummen, pekfingret och långfingret. Klumpighet, svaghetskänsla och förlorad muskelstyrka i handen – ofta tenar – uppträder också ofta. Ungefär 80 % av fallen av karpaltunnelsyndrom drabbar medelålders kvinnor.

Stukning

Handledsstukning, vilket ofta orsakas av en indirekt kraft som fall på utsträckt hand, resulterar i en förlängning av ligament- och kapselsystem. Symptom kan omfatta svullnad, smärta vid rörelse, ibland blåmärke, begränsad funktion och minskad styrka.

Diagnos

Först undersöker läkaren handledens svullnad, deformation, greppstyrka och rörlighet. Smärtans intensitet diskuteras också. Beroende på fallet, kan följande behandlings- och testmetoder användas:

 • Röntgen
 • Datortomografi
 • Skelettskintigrafi
 • Magnetisk resonanstomografi (MRI)
 • Artoskopi
 • Nervtester

Behandling

Behandlingen beror på anledningen till handledsbesvären. I många fall är det tillräckligt att kyla handen en stund eller hålla den väldigt stilla och undvika rörelser. Operation kan dock vara nödvändig i vissa fall. Ortoser och stöd kan hjälpa till att lindra smärta och påskynda läkning.


Produkterna som visas är passande exempel. Om produkten faktiskt passar för dig och om du kan utnyttja alla dess funktioner fullt ut beror på många olika faktorer. Bland annat spelar din fysiska kondition, hälsotillstånd och en detaljerad medicinsk undersökning en stor roll. Din läkare eller ortopedtekniker kommer även att bestämma vilken produkt som är bäst lämpad för dig. Vi stödjer dig gärna.


Relaterade produkter