Spina bifida (ryggmärgsbråck)

Spina bifida (ryggmärgsbråck) är en missbildning av ryggmärgen och ryggraden. Eftersom ryggraden och ryggmärgen hos embryot utvecklas ur det som kallas neuralrör, kallas spina bifida för en neuralrörsdefekt. Neuralrörsdefekter är den näst vanligaste medfödda missbildningen efter hjärtfel. Ryggmärgsbråck förekommer oftare i ländryggen och korsbenet än i bröst- och nackkotor.

Det finns olika former och allvarlighetsgrader av spina bifida:

  • Öppet ryggmärgsbråck (spina bifida aperta)
  • Gömt ryggmärgsbråck (spina bifida occulta)


Orsaker

Orsakerna till ryggmärgsbråck är ännu inte helt förklarade. Det är etablerat att missbildningen av ryggmärgen uppkommer under den tredje till fjärde graviditetsveckan. Det beror på att embryots neuralrör inte stänger sig. Neuralröret är ett tidigt steg i utvecklingen av det centrala nervsystemet. Den nedre delen av neuralröret utvecklas till ryggmärgen och ryggraden, medan den övre delen blir hjärnan och skallen.

Brist på folsyra (en B-vitamin) eller en störning i folsyrametabolismen under graviditeten betraktas som en vanlig orsak till spina bifida. Kvinnor som tar antiepileptiska mediciner under graviditeten på grund av epilepsi har ungefär en procent högre risk att få ett barn med ryggmärgsbråck.

Symtom

Symtomen kan variera kraftigt. Om och hur mycket missbildningen påverkar ryggradsområdet beror på exakt var bråcket har bildats. Spina bifida occulta är ibland helt asymtomatiskt. Även om ryggraden är delad, har inte ryggmärgen påverkats. Därför undgår missbildningen ofta upptäckt. Ett öppet ryggmärgsbråck, där hjärnhinnan och/eller ryggmärgen också är delade, kan å andra sidan ha mindre till allvarliga konsekvenser. Känd som spina bifida aperta varierar symtomen från knappt märkbara besvär till allvarliga begränsningar såsom paraplegi.

Behandling

Behandling vid ryggmärgsbråck beror på orsaken till och allvaret i ryggradsmissbildningen. I vissa fall kräver den lindrigare formen av missbildningen ingen behandling alls. Spina bifida aperta är å andra sidan förknippad med allvarliga defekter. Kirurgiskt ingrepp inom 48 timmar efter födseln rekommenderas i sådana fall. Behandling med sjukgymnastik samt ortopediska hjälpmedel som ortoser kan hjälpa till att motverka deformering av leder som ett resultat av ryggmärgsbråck.


Produkterna som visas är passande exempel. Om produkten faktiskt passar för dig och om du kan utnyttja alla dess funktioner fullt ut beror på många olika faktorer. Bland annat spelar din fysiska kondition, hälsotillstånd och en detaljerad medicinsk undersökning en stor roll. Din läkare eller ortopedtekniker kommer även att bestämma vilken produkt som är bäst lämpad för dig. Vi stödjer dig gärna.


Relaterade produkter