Patella Pro ortos för knäskålsomplacering

Hjälper till att minska främre knäsmärtaEn överblick över fördelar

Praktisk i vardagen

Praktiska snabblås och öglor gör det enklare för dig att ta på och av din ortos i vardagen. De andningsbara materialen i Patella Pro gör den behaglig att bära och passformen är utformad så att ortosen inte glider när du rör dig.

Reducerar smärta

Gå på promenad, gå i trappor, sätta sig och ställa sig upp igen – Patella Pro kan lindra smärta. Detta gör att du kan bryta den onda cirkeln med smärta och att undvika rörelse.

Vara aktiv

Fritidsaktiviteter som att vandra och cykla: tack vare dynamisk patella-korrigering styrs patellan i rätt utsträckning med varje flexions- och extensionsrörelse, även under sport.

Diskret under kläder

Om du bär din ortos varje dag vill du förstås att den ska vara så diskret som möjligt. Patella Pro har mycket låg vikt och den slanka designen gör att den kan bäras diskret under kläder.

Exakt passform

Det är viktigt att ortosen har bra passform så att oönskade eller smärtsamma tryckpunkter undviks. Patella Pro stängs med kardborre- och låsförslutningar och dessa använder din läkare eller tekniker för att ställa in ortosen så att den passar just dig.

Prisbelönt design

Patella Pro har redan fått tre priser. Det senaste var tyska German Design Award i guld. ”Den kreativa kvaliteten gör att Patella Pro nästan kan betraktas som en livsstilsprodukt. Estetiken och funktionaliteten är optimala” förklarade juryn angående sitt beslut.

Klinisk bild och funktionalitet

Främre knäsmärta

Patellofemoralt smärtsyndrom (smärta bakom patellan) är en vanlig orsak till smärta i främre delen av knäet och en av de vanligaste anledningarna till besök hos en ortoped. Överdriven påfrestning på den patellofemorala leden tros ofta vara en utlösande faktor. Vid patellofemoralt smärtsyndrom är patellan ofta förskjuten. Den förskjuts för långt utåt och man känner smärta. När smärtperioderna håller i sig under längre tid uppstår en ond cirkel med smärta, kompenserande hållning och rörelse undviks. Patellan kan förskjutas rejält, speciellt under lätt knäflexion och -extension (från 10° till 30°) då styrningen är förhållandevis svag i det här området. Under mera uttalad flexion eller extension styrs den säkert av lårets form.

Dynamisk korrigering med Patella Pro

Vid korrigeringen med Patella Pro centreras patellan så den styr exakt. Dynamiskt betyder här: ortosen kontrollerar den specifikt i början av flexion och extension, när patellan ännu inte har tillräcklig styrning. När flexionen ökar ännu mera hos knäleden glider patellan in i lårbenets spår och Patella Pro utövar ingen extra kraft. Patella Pro ger bara så mycket stöd som patellan behöver vid en given tidpunkt. Det förekommer ingen överkorrigering. Den unika funktionaliteten gör att Patella Pro sätter ny standard när det gäller behandlingen av patellofemoralt smärtsyndrom. Det är resultatet av många års med undersöknings- och utvecklingsarbete hos Ottobock i samarbete med medicinspecialister på en mängd olika områden.

Bevisad effekt

Forskare från många olika områden studerade effekterna av Patella Pro i så väl praktiska test som biomekanisk laboratorietestning och bekräftar positiv påverkan på riktad, kontrollerad patellastyrning.

Indikationer

  • Patellofemoralt smärtsyndrom
  • Chondropathia patellae
  • Chondromalacia patellae
  • Retropatellar artros
  • Patellofemoralt malalignment
  • Efter patellar dislokation/subluxation
  • Efter patellar senskada
  • Främre knäsmärta efter knäoperation (t.ex. knä-TEP, lateral release-operationer)

Patella Move övningsprogram

Problem som ”främre knäsmärta” har många olika orsaker. Ofta blir följden förändrad muskelkoordination. Säker styrning av patellan kan skapa förutsättningar för smärtfri rörelse. Patella Pro tar sig an den här uppgiften.

Ottobock har utvecklat Patella Move – ett speciellt övningsprogram – för den mest effektiva användningen av Patella Pro och för att stödja din rehabilitering. Det hjälper dig att stärka dina muskler och lära dig korrekt muskelkoordination på nytt.

Du kan enkelt utföra övningarna hemma. Det är dock viktigt att du först pratar med din läkare eller din sjukgymnast för att fastställa om övningarna passar dig och för att säkerställa att du utför dem på rätt sätt.

Övningarna i Patella Move-programmet är indelade i fyra enheter:

Smärtreducering
Du inleder med smärtreduceringsövningar som samtidigt gör att ditt knä blir rörligare. Träning hjälper också till att lindra inflammation i knäet så att svullnad reduceras i det drabbade området.

Aktivering
Med det här träningsprogrammet tränar du dina lårmuskler vilket är en viktig förutsättning för smärtfria rörelser, även i knäet.

Balans och koordination
Träna korrekt muskelkoordination och balans bidrar även till din långsiktiga rehabiliteringsframgång.

Styrketräning
Här är målen med övningen att bygga upp muskler och träna koordination. Orsakerna till främre knäsmärta omfattar försvagad muskulatur och störd muskelkoordination. Med de här övningarna riktar du dig mot de underliggande orsakerna till dina besvär.

Du hittar mer information om Patella Move-programmet i vårt nedladdningsområde.

Nedladdningsbart material

Frågor och svar


Liknande produkter