Höftflexions- och abduktionsortos Tübingen

Korrekt mognad av spädbarnets höfterEn överblick över fördelar

Rörelsefrihet för ditt barn

Naturligtvis vill du att ditt barn ska kunna röra sig och sparka naturligt. Ditt barn ska kunna lära känna sin kropp och nyfiket upptäcka världen. Höftflexions- och abduktionsortosen Tübingen begränsar inte ditt barns rörelsefrihet. Dess allmänna motoriska utveckling, exempelvis när barnet lär sig vända sig, är inte försenad i jämförelse med andra barn.

Naturlig kroppshållning

Naturen är den bästa vägledningen vid behandlingen av höftledsdysplasi. Den sittande bredbenta positionen med böjda ben, vilket är barnets position i höftflexions- och abduktionsortosen Tübingen, är en naturlig kroppsposition som ditt barn även intar i livmodern. I den här positionen kan därför ditt barns höft mogna under samma gynnsamma förhållanden som i livmodern.

Enkel hantering

Din läkare provar ut höftflexions- och abduktionsortosen Tübingen och förklarar för dig exakt hur du ska hantera ortosen. Inom kort kommer du vara välbekant med hur du tar på skenan och tar av den, eftersom du bara behöver använda kardborreknäppningen och de vita spännena.

Snabb tillvänjning

Många föräldrar oroar sig över att deras barn inte ska känna sig bekväma med ortosen. Du kommer dock se hur snabbt ditt barn vänjer sig vid den. Ditt barn kommer inte ens märka den efter en kort tillvänjningsperiod. Mjuka dynor och det ulliga materialet i hyska och hake gör den också bekväm. Skulle ditt barn kämpa emot ortosen en längre stund bör den givetvis kontrolleras av din läkare.

Säker behandling

Höftflexions- och abduktionsortosen Tübingen har används i över 25 år. I Tyskland är det den överlägset mest använda ortosen av läkare, med väldigt hög och bevisad effektivitet. Fler än 250 000 spädbarn har framgångsrikt behandlats med den hittills.

Lämplig för daglig användning

Sova, ta en biltur i en Maxi Cosi eller bilbarnstol, ligga i babyskyddet eller gå på babysim, ditt barn kan bära ortosen utan problem vid alla dessa aktiviteter. Den är utformad för att du inte ska behöva ta av den.

Klinisk bild och behandling

Diagnos av höftledsdysplasi

Medfödd höftledsdysplasi syftar på den försenade utvecklingen av höftledsgropen. Benutvecklingen i höftledsgropen är ofullständig eller så är gropen för grund, vilket innebär att stödet för lårbenshuvudet eller lårbenet är otillräckligt. Permanent skada kan uppstå om höften inte mognar fullständigt.

Höftledsdysplasi kan orsakas av otillräckligt utrymme i livmodern, brist på fostervatten eller sätesbjudning.

Efter diagnosen är ställd, gäller följande principer: ju förr behandlingen inleds, desto bättre. Det är så eftersom optimal anatomisk utveckling av höftleden enklast påverkas under de första veckorna efter födseln. Regelbundna undersökningar av höftleden är därför obligatoriska i Tyskland vid rutinkontroller U1 till U10. Höftutveckling kan tydligt definieras och utvärderas med hjälp av ultraljud.

Medfödd höftledsdysplasi sker världen över. Mellan 4 och 5 procent av alla nyfödda i Tyskland tros vara påverkade. Det innebär att mellan 25 000 och 30 000 nyfödda varje år föds med höftledsdysplasi. Flickor drabbas 5 till 7 gånger så ofta som pojkar.

Behandlingen

En ultraljudsundersökning av höften (även kallad sonografi) används för att avgöra graden av höftutveckling eller mognad. Läkare i Tyskland använder höftflexions- och abduktionsortosen Tübingen för behandling av höftledsdysplasi mycket oftare än någon annan. Den har bevisat sig i praktik och behandling i mer är 25 år.

Med höftflexions- och abduktionsortosen Tübingen är höfterna på ditt barn böjda framåt i en vinkel på mer än 90° medan benen är särade (abdukterade) med 30 till 45°. Längden och förloppet på behandlingen bestäms av din läkare. Beroende på ålder och mognadsgrad bärs ortosen i 12 till 16 veckor. Regelbundna ultraljud (var 3:e till 4:e vecka) används för att övervaka och säkerställa positiv höftutveckling. Det gör det möjligt för din läkare att avgöra om och när ortosen behöver justeras. När ditt barns höft väl har nått normala värden minskas den dagliga användningen – vanligtvis efter 6 till 8 veckor. I det läget behöver ditt barn oftast bara använda ortosen nattetid i 12 timmar.

En röntgenundersökning görs i slutet av behandlingen och en jämförande undersökning bör göras i alla fall ett år senare.

Indikation

Höftledsdysplasi i barn upp till 12 månader utan instabilitet – höfttyper IIa, IIb och IIc stabila enligt Graf