Rehabilitering

Först måste såret på stumpen läka ordentligt. När läkningsprocessen är klar, vilket oftast tar några veckor, kan rehabiliteringen som sådan börja. Den tar vanligtvis upp till ett halvår.

När du kan börja med intensiv rehabilitering bestäms av ditt behandlingslag utifrån hur din återhämtning fortskrider. I rehabiliteringsfasen förbereder du dig på ett ändamålsenligt sätt för att bära protes. Målet är att ge dig maximal rörlighet och oberoende så att du i framtiden kan leva ditt liv så normalt som möjligt. Det är avgörande att du deltar aktivt för att rehabiliteringen ska lyckas. Din motivation och ditt självförtroende kan också vara viktiga bidrag.


Vård av stumpen

I rehabiliteringsfasen tar du redan själv hand om stumpen, såret och även det friska benet.

Sjukvårdspersonalen tog hand om att rengöra såret och byta bandage på sjukhuset, men under rehabiliteringsfasen tar du själv hand om din stump, såret och även det friska benet. Fortgående intensivvård är nödvändig för att du ska kunna bära din protes utan bekymmer.

Hur tar jag hand om min stump på bästa sätt?

Din sjukgymnast kommer att visa dig hur du bäst tar hand om din stump. För att förhindra att huden blir ojämn och fjällig, tvätta stumpen med vatten och mild tvål morgon och kväll (t.ex. med Derma Clean). Torka därefter huden ordentligt och badda den torr och ha på en kräm. Derma Repair och Derma Prevent är två produkter från Ottobocks hudvårdsserie som är utvecklade för mycket hårt belastad hud, d.v.s. för stumpen. Derma Prevent-krämen, till exempel, förhindrar skav genom att täcka huden med en skyddsfilm, som håller den mjuk och smidig.

Om hudveck eller hopdragning av huden har uppkommit på stumpen, krävs extra omsorg för att undvika infektioner. Ditt rehabiliteringsteam kan ge dig råd angående detta. När du tar hand om stumpen, titta efter hudskador, tryckpunkter och blåsor. Dessa kräver medicinsk behandling. Använd en spegel för att undersöka baksidan av stumpen. Det är viktigt att regelbundet massera och försiktigt sträcka på såret.

Observera att det kan vara svårare än normalt att få på sig protesen på morgonen – direkt efter tvätt – eftersom varmvattnet får huden på stumpen att svälla lite.

Vård av det friska benet

Under tiden efter amputationen, när stumpen inte kan bära så mycket vikt, utsätts det friska benet för ökad belastning.

Undersök regelbundet även ditt friska ben efter skador, också små. Eftersom även dessa kan bli farliga – särskilt om det rör sig om infektioner – måste alla skador omedelbart behandlas av läkare. Det är trots allt nödvändigt att hålla ditt friska ben funktionsdugligt. Du bör även klippa tånaglarna regelbundet. Många brukare besöker en utbildad pedikyrist för detta ändamål.

En bekväm sko med bra passform är också en del av omvårdnaden om det friska benet. Inlägg kan också behövas. Förutom valet av skor är valet av strumpor viktigt: de bör vara gjorda i ylle eller bomull, så att de absorberar svett bra, och resåren ska inte vara så hårda att det stör blodcirkulationen. Strumpor och sockor måste passa utan veck och bör bara användas i en dag. Annars kan svett bilda saltavlagringar som kan skava på huden och leda till infektioner.

Det är viktigt att inte gå över till rullstol barfota. Du bör inte stå eller gå barfota heller – skaderisken är för hög. När du ligger i sängen kan du lägga ett vadderat stöd under hälen och vristen på det friska benet för att undvika tryckpunkter.

Gå med en protes

Tack vare modern teknik, kan vi idag tillverka olika proteser för många olika behov. Därför spelar de proteskomponenter som väljs ut för dig en viktig roll. Din träning och ditt övningsprogram skräddarsys för dessa komponenter. De utformas för att öka ditt självförtroende i att använda din protes och för att lära om vardagliga rörelsemönster.

Gå på jämna ytor

När du väl är allmänt bekant med att hantera protesen kan du börja med den faktiska gångträningen. Målen är att förbättra balans och koordination, att lägga tillräcklig vikt på protessidan och att räta upp bäckenet och överkroppen.

Du bör också fortsätta att bygga upp dina muskler, eftersom starka muskler är nödvändigt för att ha en stabil hållning när du går.

Först får du lära dig att förflytta kroppsvikten och stå på ett ben mellan parallella bommar. Lägg inte all vikt på armarna och ditt friska ben; använd protesen också. När du kan gå mellan parallella bommar kan du börja öva på att gå utan stöd. Det första målet är att gradvis minska användandet av de hjälpmedel du kan behöva i början. Det uppnås genom en kombination av korrekt gångteknik, förutom att stärka musklerna i överkroppen.

Att undvika avarter i gångmönstret är en del av alla gångövningar. I början är din sjukgymnast alltid vid din sida och erbjuder hjälp. Med tiden behöver du inte längre det stödet.

Gå säkert på ramper och i trappor

Du kommer alltid att träffa på hinder i ditt dagliga liv, t.ex. trottoarkanter, trappor i hemmet, en ramp på väg upp till garaget och många fler. Dina proteskomponenter är avgörande här, eftersom olika protesknäleder kräver olika gångtekniker. Exempelvis spelar korrekt placering av foten eller användning av räcket en viktig roll.

Interimsprotes

En interimsprotes är en tillfällig protes som tillverkas åt dig din ortopedingenjör. Du bär den tills den slutliga protes är klar.

En interimsprotes låter dig göra stå- och gångövningar i ett tidigt stadium. Din ortopedtekniker lär sig också ditt individuella rörelsemönster, vilket ger viktig information inför valet av dina proteskomponenter. Han eller hon anpassar sedan proteshylsan och slutligen protesen exakt efter dina behov.

Använda protesen

Med hjälp av din sjukgymnast kommer du att lära dig använda din protes korrekt. Detta innefattar hur du tar på och av protesen, ställer dig upp och sätter dig ned samt balans- och gångträning. Funktionen i dina proteskomponenter, såsom fotproteser och protesknäleder, kan vara väldigt olika. Det är därför väldigt viktigt att välja komponenter noga. Dessa komponenter och särskild träning i hur de används är avgörande för att du ska kunna nå ditt individuella behandlingsmål.

Korrekt på- och avtagning

Det är viktigt för daglig användning att du kan ta på och av protesen själv. Även om din familj kan behöva hjälpa dig i början är målet att du ska kunna klara av det själv.

Det finns olika sätt att ta på protesen, beroende på vilken typ av protes du har och hur din stump ser ut. Din sjukgymnast kommer att visa dig det bästa sättet för dig.

Du har redan lärt dig att ta hand om din stump, men protesen måste också rengöras och tas om hand varje dag. För att ta bort svett och hudrester, torka av den inre proteshylsan med en fuktig trasa.

En ren kontaktyta mot huden hjälper till att förhindra hudirritation. Om du har en liner, ska du sköta om den varje dag enligt instruktionerna.

Sitta ned och ställa sig upp

När du kan ta på och av protesen, är nästa vardagliga aktivitet du kommer lära dig att ställa dig upp och sätta dig ned. Vilka övningar du behöver göra beror på vilka komponenter din protes består av. Exempelvis går det att lägga vikt på båda benen när du sitter ned med en transfemoralprotes som har knäled C-Leg®. Det här minskar belastningen på det friska benet, vilket hjälper till att förebygga problem med överansträngning.

Av samma anledning ska du alltid lägga lika mycket vikt på båda benen när du sätter dig ned och ställer dig upp med en transtibialprotes.

Tryckbehandling

Tryckbehandling

Direkt efter operationen sväller stumpen vanligtvis upp. Denna svullnad är en helt normal reaktion på operationen. Svullnaden kan motverkas genom tryckbehandling över hela ytan.

Läs mer