Tryckbehandling

Direkt efter operationen sväller stumpen vanligtvis upp. Denna svullnad (ödem) är en helt normal reaktion på operationen. Svullnaden kan motverkas genom tryckbehandling över hela ytan.

Syftet med att applicera tryck över hela stumpen är att minska svullnad på stumpen och att forma stumpen för en protesförsörjning. Kompressionen av stumpen gör det enklare att inrikta din protes och innebär att du kan få protesförsörjningen tidigare. Dessutom förbättrar kompressionen även blodcirkulationen i stumpen. Det lindrar smärta och gör att ärret läker snabbare.

Flera olika kompressionstekniker används: stumpen lindas i elastiskt bandage, kompressionsstrumpor används eller ett förtillverkat silikonbandage som kallas silikonliner bärs.


Bandage

När sårbandaget eller stumpplåstret tas bort, läggs ett kompressionsbandage med hjälp av en speciell bandageteknik. De första dagarna och veckorna efter operationen läggs bandaget av din sjukgymnast eller sjuksköterskor. Den här något invecklade kompressionen med elastiska bandage har fördelen att bandaget kan individanpassas till din stump och amputationsnivå.

Bandaget tas ofta bort för att kontrollera att stumpen utvecklas, oavsett om ödemet går ned eller hur ärret förändras. Intervallen är väldigt korta i början – ibland läggs bandaget om efter bara en halvtimme för att se till att stumpen inte bandagerades för hårt eller för löst. Efter hand bärs kompressionsbandaget i flera timmar, exempelvis före och efter du bär övergångsprotesen.

Senare kan vårdpersonalen eller dina läkare visa hur du tar på kompressionsbandaget själv. Se till att få bandageringen förklarad för dig i detalj för att undvika misstag som skulle kunna få stumpen att svullna igen eller att bli irriterad eller skadad till följd av veck i tyget eller för hård inlindning. Använd inte metallklämmor för att fästa bandagen, använd självhäftande tejp. Det förebygger skador.

Det är viktigt att rengöra bandage ordentligt. Eftersom bandage absorberar svett måste de tvättas varje dag med mild detergent eller tvål. Därefter är det bäst att rulla in dem i en handduk för att absorbera det mesta av vattnet. Häng inte upp bandagen på tork efter det, utan låt dem torka plant. Bara på så sätt kan bandagen behålla sin elasticitet.

Du måste ha på dig kompressionsbandage hela tiden tills dess att stumpen är läkt. Så snart allt är läkt kan du prova att sova en natt utan bandage efter samråd med din läkare, ortopedtekniker eller sjukgymnast. Om stumpen är tydligt svullen igen på morgonen, måste tryckbehandlingen fortsätta.

Kompressionsstrumpor för stumpen

Kompressionsstrumpor kan användas istället för bandage. Dessa strumpor är också elastiska och finns i olika storlekar. Om ingen av standardstorlekarna passar kan de även måttillverkas. Precis som elastiska bandage måste även strumporna tvättas varje dag och torkas plant så att de inte förlorar sin elasticitet.

Fördelen med strumpsockor är att de är enkla att ta på och av. Du kan använda strumpeband fästa vid ett höftbälte för att sätta fast dem. Eller så kan du använda ett stödbälte fastsatt i strumpan.

Silikonliners

Silikonliners

Förutom elastiska bandage och stumpstrumpor är silikonliners ett annat kompressionsalternativ. Silikonliners finns, precis som strumpsockor, i standardstorlekar och specialgjorda efter mått. Linern lägger ett jämnt tryck på din stump, vilket ger den korrekt form, medan elastiskt, hudvänlig silikon gör ärret mjuks och smidigt.

Det bästa sättet att ta på linern är att vända ut-och-in på den och därefter rulla ut den jämnt över din stump. Med andra ord, dra inte på den som en strumpa, och var noga med att se till att inga veck formas och att ingen luft är kvar på insidan.

Rengör din liner varje dag med hudvänlig, parfymfri tvål och varmt vatten. Om du svettas kraftigt, bör du rengöra den oftareän en gång om dagen och kanske använda desinfektionsmedel. Låt din ortopedtekniker förklara skötseln av din liner i detalj och följ bruksanvisningen.