Optimised Physiological Gait - OPG. Optimerad gång tack vare utvecklad teknik

Det gör hela skillnaden

Filmen visar protesbäraren Réka i långbyxor i en gångjämförelse med hennes två kompisar.

Unik teknik som ger dig ett mer naturligt gångmönster

Ett naturligt gångmönster kan vara avgörande för ditt välbefinnande och din självkänsla. Tack vare den integrerade OPG-tekniken (Optimised Physiological Gait) hjälper våra elektroniska knäleder Genium och Genium X3 dig att få ett jämnare gångmönster som avlastar hela det muskuloskeletala systemet.


Rör dig självsäkert både i stan och ute i naturen

Jenny älskar att vara ute och strosa längs Nordsjökusten i Nederländerna där hon bor. Vare sig hon promenerar ner till hamnen med sitt barnbarn eller utforskar stranddynerna med sin hund Noah får hon optimalt stöd av sin knäled Genium med världsledande OPG-teknik. Hon kan gå i kuperad terräng under långa stunder, ta steg åt sidan, gå baklänges och känna trygghet i varje steg. Resultatet är också ett nästintill naturligt gångmönster.

Arbete på sjukhus innebär många steg

Som kirurg går John flera kilometer mellan akutmottagningen, operationssalen, mottagningsrummet och matsalen när han har jour. Det är inget han tänker på utan orkar jobba hela arbetspasset tack vare OPG-tekniken i hans knäprotes Genium X3. Arbetet underlättas också av möjligheten att intuitivt växla mellan olika gånghastigheter och att ta sig fram i trånga utrymmen, till exempel mellan patienternas sängar.

Målet är ett fritt och självständigt liv

Efter den transfemorala amputationen var Rékas mål att återgå till sitt vanliga liv. Hon fokuserade på protesträningen så att hon snabbt skulle kunna leva självständigt igen. Övningarna gav resultat och med OPG-tekniken i knäleden Genium har hon ett så naturligt gångmönster att det knappast skiljer sig från andras. Ibland vill Réka vara ute med vänner utan att dra uppmärksamhet till sin protes, medan andra dagar gillar hon att visa upp den.


PreFlex ger effektiv stötdämpning med förflexion av knät

Ett naturligt rörelsemönster kräver mjuka rörelser. Syftet med elektroniska knäleder är att efterlikna rörelser på ett så naturligt sätt som möjligt. I dagsläget finns bara två elektroniskt styrda knäleder i världen som bygger på OPG-tekniken som erbjuder anatomisk förflexion av knät före hälisättningen. Det är våra Genium och Genium X3 som hanterar PreFlex. Tack vare förflexionen kan användare också dra nytta av stötdämpningen som är både effektiv och är skonsam för kroppen.

Adaptiv yieldingkontroll ger rätt knäflexion i varje läge

OPG-tekniken underlättar rörelserna för användare av Genium och Genium X3 genom en exakt knäflexion. Funktionen fungerar på olika underlag och lutningar samt i situationer där man bär på något och vikten ökar (t.ex. en resväska eller ryggsäck) eller har på sig tunga skor. Genium och Genium X3 anpassar sig efter sådana förändrade förutsättningar i realtid, vilket är en unik funktion när det gäller knäleder.

Rör dig säkrare tack vare den dynamiska stabilitetskontrollen

Knäledsprotesen böjs när kroppsvikten flyttas till det friska benet, i exakt rätt ögonblick. Funktionen dynamisk stabilitetskontroll hanterar gångcykeln och känner av exakt rätt ögonblick för att starta knäflexionen. Det är en av funktionerna som gör Genium och Genium X3 överlägsna andra leder när det gäller rörelsemönster. För användare innebär det exakt beräknade flexionsmomentet en extra trygghetsfaktor även vid några få steg.

Den inbyggda svingfaskontrollen minimerar risken för att snubbla

En exakt flexionsvinkel är mycket viktig för svingfaskontrollen. Funktionen adaptiv svingfaskontroll säkerställer alltid denna vinkel, oavsett med vilken hastighet användare går eller vilka kläder eller skor manhar på sig. Funktionen OPG ger användare större säkerhet, eftersom den minskar risken för att snubbla och falla.

Genium mikroprocessorstyrd knäled

Känn dig stark och stabil med Genium.

Genium - en knäled som håller en låg profil och ger dig ett naturligt gångmönster. Det är protesen som låter dig fokusera på din omgivning och människorna omkring dig istället för på nästa steg. Den elektroniskt styrda knäleden Genium med OPG-teknik är anpassad för både vardagsliv och fritidsaktiviteter.

mer om Genium

Genium X3 protes system

Upplev allt du vill med Genium X3

Återgå till jobbet och dina fritidsaktiviteter igen. Känn inga begränsningar med Genium X. Vill du att din kompetens och personlighet fortfarande ska vara människors första intryck av dig och inte din protes? Med OPG-tekniken kan du få du ett symmetriskt gångmönster där rörelserna är skonsamma för din kropp och det ser helt naturligt ut när du rör dig.

mer om Genium X3

Kontakta din lokala ortopedingenjör

Reclaim your life – är du beredd att leva ett aktivt liv? Besök ditt närmaste ortopedtekniska center för att upptäcka skillnaderna mellan de olika mekatroniska knälederna och se vilken protes som passar din livsstil bäst.

Över 40 kliniska studier som påvisar fördelar

Här kan du se underlag och biomekaniska analyser om Ottobocks mekatroniska knäleder. Läs om hur de ger bättre funktionalitet, rörlighet och livskvalitet.

Läs mer

Frågor och svar hittar du här

En del situationer kräver din fulla koncentration. Det är då du vill kunna förlita dig på att din protes fungerar intuitivt och utan fördröjning.

Läs mer


Upptäck andra skillnader