Genium - uppdaterad mekatronisk knäled

#ReclaimYourStrength

Genium ger en intuitiv, naturlig gång

Med Genium – Bionic Prosthetic Solution lyckades vi, 2011, göra ett genombrott inom området knäprotesteknik.

För första gången har människans fysiologiska gång naturtroget kunnat efterliknats med en benproteslösning. Med hittills oanade möjligheter, till och med baklängesgång och alternerade i trappor. För självständighet i vardagen och mer därtill.

Med Genium kommer brukarens rörelser nu närmare den naturliga förebilden än någonsin tidigare. I det förgångna har ingenjörer och brukare över hela världen samlat värdefulla erfarenheter med Genium. Kunskaperna utifrån detta har kontinuerligt påverkat vidareutvecklingen. Det gör att vi bland annat har förbättrat den beprövade OPG-funktionen (optimerad fysiologisk gång) – för ännu mer intuitiv, naturlig gång.

Funktioner har integrerats som speciellt underlättar vardagen för bilateralt amputerade brukare. Den nya Cockpit-appen gör det möjligt att kontrollera protesen från en Smartphone. Och designen har blivit mer lik benformen. Form- och färggivningen är klar och stark.

Allt för ett mål: ett aktivt liv.

Kolfiberram

För att motstå de många belastningarna i vardagen är ramen tillverkad av kolfiber, som är ett mycket stabilt, tåligt och lätt material.

Bluetooth®

Inbyggd Bluetooth® gör det enkelt att kommunicera med leden. Bluetooth® kan inaktiveras vid behov.

Hydraulikenhet

Hydraulikenheten styr Genium. Med hjälp av två inställningsventiler regleras flexions- och extensionsmotstånden oberoende av varandra.

Batteri och elektronik

För att skydda batteriet och elektroniken i Genium är dessa inneslutna i ramen. Den inbyggda mikroprocessorn koordinerar alla mät- och reglerprocesser.

Intelligent AXON-röradapter med pyramidkoppling

AXON röradaptern mäter både ankelmoment liksom vertikal kraft som påverkar leden, i realtid.

Inertial Motion Unit (IMU)

Gyroscope and acceleration sensors allow the determination of position and speed of the Genium in space in real time. An angle sensor determines the flexion angle and flexion angle speed. The prosthesis control is based on an analysis of the movements and the force acting on the joint.

Knämomentgivare

Knämomentgivaren samlar in och överför viktig information om de knämoment som uppstår. Denna information används för att fastställa exakt vilka krafter som protesen utsätts för.

Induktiv laddning

Den induktiva batteriladdaren fästs magnetiskt på baksidan av knäleden. Denna teknik gör det möjligt att ladda knäleden genom klädesplagg och kosmetikmaterial.Fördelar för dig

Alternerande gång i trappor

Genium's trappfunktion möjliggör alternerande gång i trappor, på ett ledig och naturligt sätt, både uppåt och nedåt.

Slå på ljudlös med läget Mute

Ibland önskas ingen signal genom ljud eller vibration i leden - exempelvis på bio, teatern, jobbet, mitt i en föreläsning eller hemma när barnen sover. Med nya Genium är det möjligt att aktivera läget Mute via Cockpit-appen eller fjärrkontrollen. Då skickas bara nödmeddelanden från leden.

Väderbeständig

Genium är väderbeständig och därför skyddad mot tillfällig vattenexponering. En plötslig regnskur under en promenad är inte längre ett problem och ett hinder för ditt aktiva liv.

Gå över hinder

Trottoarkanter, hinder i bostaden och andra vardagliga svårigheter: för första gången kan brukaren bemästra dessa situationer på ett helt naturligt och säkert sätt.

Stå på sluttande mark

Geniumlösningen känner av när det krävs flexion och när det ska kunna belastas i vila. Brukaren kan för första gången fördela sin kroppsvikt och balansera belastningen på ett naturligt sätt, även på lutande eller ojämna underlag.

Gå baklänges

OPG funktionen (optimised physiological gait) ger ökad säkerhet vid baklängesgång eller häftiga rörelser.

Optimerad svingfas

Korta, långa, snabba, långsamma eller oregelbundna steg - Genium anpassar sig till och med efter vikten på kläder och skor.

Lång batteritid

Geniumbatteriet räcker i upp till fem dagar. Det är snabbt och enkelt att ladda leden, även genom kläderna.

Funktionalitet

Bästa sättet att gå är med ett naturligt, fysiologiskt gångmönster – vare sig det är en lugn promenad genom staden eller en snabb gång till bussen. Det är exakt detta gångmönster som Genium återskapar i det närmaste identiskt, fas för fas. Oavsett yta, oavsett hastighet. Med Genium har vi samlat ihop denna teknologi under "Optimised Physiological Gait" (OPG). Det skyddar hela rörelsesystemet, förbättrar komforten och leder till väsentligt mer mobilitet i vardagen.

 • PreFlex
  Knäleden är redan förflexerad när hälen möter marken – precis som med ett naturligt ben. Detta sköts elektroniskt per automatik. Det krävs mindre kraft för att initiera ett steg eftersom protesfoten snabbare får full kontakt med marken.
 • Adaptiv yieldingkontroll
  Intelligent reglering av knäflexionen (max. 17°) oberoende av krafterna som verkar på protesen. Brukaren behöver inte kontrollera protesen lika mycket utan kan i stället använda den på ett intuitivt sätt, t.ex. att gå i backar, ojämn terräng och sluttningar. Flexionen dämpar stötar vid nedsättning av foten, vilket minskar kompensatoriska rörelser och på så sätt även leder till kraftigt reducerade ortopediska problem.
 • Dynamisk stabilitetskontroll
  Innovativ och patenterad metod för övervakning av alla rörelsesituationer. Swex olika parametrar kontrolleras kontinuerligt för att bestämma optimala övergången mellan sving- och ståfas. För brukaren innebär detta förbättrad säkerhet, bland annat vid baklängesgång eller vid häftiga rörelser.
 • Adaptiv svingfaskontroll
  Svingfasen med Genium är jämförbar med den naturliga förlagan. Underbenets pendelrörelse är exakt begränsad till 65° - oberoende av gånghastighet. Den ökade markfrigången minimerar risken att snubbla och ramla. Även i sluttningar ger den vinkeloberoende svingfasen tillräckligt med markfrigång. Det finns ingen begränsning för stegvariation, oavsett om du går med korta eller långa steg, eller går långsamt, snabbt eller i olika hastighet. Systemet är så intelligent att det t.o.m. anpassar sig efter typ av skosula och kläder.

Protesträning

En protes är bara så bra som brukaren förmåga att använda den! Genium är en innovativ knäled som erbjuder många olika funktioner. Men, dessa funktioner måste man lära sig och träna på att använda, speciellt i början. Det är enda sättet att till fullo använda sig av Geniums funktionalitet.

“Genium Gait Training” är ett träningsprogram som Ottobock tagit fram och som på ett detaljerat sätt instruerar sjukgymnaster, ortopedingenjörer och brukare hur en effektiv gångträning genomförs. Programmet illustreras med tydliga videofilmer. Aktiviteterna som ingår i träningen omfattar baklängesgång, gå nedför trappor och gång i sluttning såväl som Geniums ståfunktion, att sitta med Genium, alternerande gång i trappor och mycket mer. Ett stort antal övningar har valts ut för att öka säkerheten och tilliten till Genium på ett tidigt stadium.

Ideala proteskomponenter

Triton

Protesfötter från Triton-produktfamiljen är lämpliga för aktiva brukare. De består av en uppsättning flexibla kolfiberfjädrar. Designen gör att foten kan fungera som en flexibel enhet och skapar på så sätt en särskilt mjuk överrullning. Trots systemets rörlighet ger Tritonfötterna en hög stabilitet vid gång och stående. Fotens struktur säkerställer dessutom en kraftfull övergång till svingfas och en mycket varierande steglängd. Samtidigt ger den delade framfoten brukaren den kontroll som krävs för att klara av ojämna underlag och snabba riktningsförändringar. Triton är extremt bra lämpad för en aktiv livsstil. Fotens utmärkta dynamiska gensvar och flexibilitet ger högsta möjliga rörlighetsnivå – både i vardagslivet och vid motionsidrott.

Triton Vertical Shock

Triton Vertical Shock ger extra stötupptagning. Den anpassar sig väl vid ojämn terräng (t.ex. skogsmark). Det gör att krafterna som verkar på stumpen under gång minskas kraftigt, vilket underlättar märkbart för brukaren.

Triton Low Profile

Triton Low Profile gör Tritonsfotens utomordentliga funktioner tillgängliga även för brukare med begränsat utrymme för en protesfot.

Triton Heavy Duty

Triton Heavy Duty är extra stark och robust. Den har en titanadapter och rostfria metalldelar gör dessutom foten vattentålig.


Tillbehör


Liknande produkter