Den nya Kenevo


Fördelar

Supported sitting down

Stöd när du sätter dig

Kenevo avläser automatiskt när du sätter dig ner och ger dig stöd. Även om du rör dig långsamt har du kontroll, eftersom leden också böjer sig långsamt. Funktionen gör Kenevo till en mycket stabil benprotes. Du kan hålla i en stol eller gånghjälpmedel med händerna medan du sätter dig ner.

Supported standing up

Stöd när du reser dig

Kenevo kan belastas medan du ställer dig upp. Ta en paus under tiden om du vill – benprotesen reagerar omedelbart och låter dig pausa med knät böjt. Funktionen förbättrar balansen och stabiliteten.

Stance function

Ståfunktion

Oavsett aktivitetsläge ger Kenevo maximal säkerhet vid stående. I aktivitetsläge A och B garanteras säkerheten av den låsta stödfasen. Stödfasen är det ögonblick när du står på golvet med protesen. I det dynamiska aktivitetsläget C står du stabilt tack vare den intuitiva ståfunktionen – även när knät är böjt.

Enhanced safety

Förbättrad säkerhet

Svingfasen är den del av gången när protesen svängs framåt under tiden som vikten på det andra benet flyttas från hälen till tårna. I aktivitetsläge B och C utlöses svingfasen tillförlitligt även vid kort steglängd och olika belastning, t.ex. om gånghjälpmedel används. Plus-snubbelskydd hjälper dig om du snubblar – Kenevo känner av om du snubblar och riskerar att falla eller stanna. Knäleden växlar direkt till ett högt flexionsmotstånd.

Intuitive bicycle ergometer function

Intuitiv träningscykelfunktion och Cockpit app

Med hjälp av Cockpit applikationen (för närvarande endast tillgänglig i Sverige) kan du konfiguera protesen att ställa om till ett antal aktivitetslägen.

Med den intuitiva träningscykelfunktion känner protesen av när du hoppar på träningscykeln och börjar trampa och anpassar sig därefter. När du kliver av träningsscykeln återgår protesen till tidigare läge.

Assisterad gång i sluttning

En ny funktion hos Kenevo ger intuitivt stöd när man går nerför ramper och i sluttning. Detta förbättrar stabiliteten och kan stödja rörligheten, både inomhus och ute.

Wheelchair function

Rullstolsfunktion

Tack vare extra hög markfrigång kan Kenevo också användas av den som sitter i rullstol. Med en enda handrörelse kan leden låsas, från en lätt böjd position till nästan rakt ben. Det hindrar benprotesen från att komma i kontakt med marken.

Charging with foam cover

Ytterligare fördelar i vardagen

Kenevo kan nu laddas enkelt utan att ta bort skumkosmetiken. I tillägg, en ny donning funktion gör det lättare att ta på protesen tack vare komplett flexion av knäleden.

Användarberättelser

Bob in a cafe

Bob och hans Kenevo

Bobs stora passion i livet är bilar. Att organisera sin dag flexibelt och självständigt är viktigt för honom. För att hjälpa till med detta ger Kenevo Bob tillförlitlig stöd för varje steg.

Detlef and his physiotherapist in the therapy room

Detlef och hans Kenevo

Detlef känner sig mest bekväm hemma men han gillar sina promenader. Han älskar att se sitt barnbarn spela fotboll. Detlef kände sig mycket osäker efter sin amputation på grund av sin ålder, men Kenevo visade honom att han kan sätta sitt förtroende för en protes. Den är pålitligt och ger honom säkerhet i vardagen, med varje steg han tar.

Michael and his physiotherapist on the stairs

Michael och hans Kenevo

Efter amputationen gjorde Michael det mesta av sin protesrehabilitering med Kenevo - att skapa ett förtroende för protesen var den största utmaningen till en början. Tillsammans med sin sjukgymnast lärde sig Michael att navigera trappor och ojämna ytor steg för steg. Idag bär Michael en Genium X3. Han arbetar som logistikspecialist i en produktionsanläggning och tycker om att sporta med sin fru och vänner.

Funktionalitet

Kenevo har tre aktivitetslägen. Den kan då anpassas efter individuella behov och tilltagande färdigheter, exempelvis under pågående rehabilitering. Ortopedingenjören ställer in ett aktivitetsläge som passar för användaren.

Läge A: Locked mode

I läge A är Ottobock-knäleden låst. Ingen svingfas inleds. Kenevo är en stabil protes som är maximalt säker och inte medger oväntade rörelser.

Det låsta läget passar för de som inte kan styra stumpen så bra, vanligen går korta sträckor och för det mesta sitter ner.

Läge B: Semi Locked Mode utan stödfasflexion

I läge B är leden låst under hela stödfasen. Den frigörs när ditt ben börjar svänga framåt i svingfasen. Det beror till stor del på ditt gångmönster och ifall du använder andra gånghjälpmedel. Kenevo inleder alltid svingfasen vid rätt tidpunkt.

Aktivitetsläget är särskilt användbart om du har måttlig kontroll över din stump och går korta sträckor i låg fart.

Läge B+: Semi Locked Mode med stödfasflexion

Det här aktivitetsläget motsvarar läge B, men kompletteras med stödfasflexion vid hälisättning på upp till 10°. Det låter tekniskt, men betyder att du kan gå i lättare sluttningar. När hälen sätts i marken böjs knät något. Resultatet är en rörelse som ser mer naturlig ut.

Detta aktivitetsläge passar när du har blivit så säker att du kan gå med stödfasflexion med protesen.

Läge C: Yielding Mode

Naturligare gång med samma höga säkerhet kan bli möjligt med Yielding Mode. Jämfört med andra aktivitetslägen så är stödfasen inte låst i läge C, utan har en hög dämpning. Det hjälper dig att gå med transfemoral protes på plan mark, i sluttningar och i trappor. Svingfasen kan inledas tidigare och möjliggör mer dynamiska rörelser.

Aktivitetsläge C passar för dig som har måttlig kontroll över stumpen, kan klara av olika vardagssituationer och gå utomhus såväl korta som medellånga sträckor.

FAQ

 • För vem är Kenevo lämplig?

  Kenevo utvecklades för lagomt till mindre aktiva användare och som protes särskilt användbar vid rehabilitering efter amputation. Den är tillgänglig för användare med låramputation, knädisartikulation och höftdisartikulation.

 • Hur länge håller batteriet?

  Vi rekommenderar laddning över natten som vardagspraxis.

 • Kan jag cykla med Kenevo?

  Den intuitiva träningscykelfunktionen möjliggör träning i kontrollerad inomhusmiljö. Denna funktion är endast tillgänglig i Läge C och måste aktiveras av ortopedingenjören i K-Soft-programmet. Träningscykelfunktionen kan sedan aktiveras intuitivt på träningscykeln eller via Cockpit-application (för närvarande endast tillgänglig i Sverige).

 • Vad är Cockpit-applikationen?

  Cockpit-applikationen är Ottobocks användarapplikationen. Med denna kan användaren ställa in sin protes i vissa aktivitetslägen.

 • Vad är Kenevo A-B-C-applikationen?

  Kenevo A-B-C är en applikation utvecklad för fysioterapeuter och sjukgymnaster som arbetar med protesrehabilitering. Applikationen används för att underlätta och förbättra rehabiliteringen med Kenevo.

 • Vad för funktioner tillkommer med nya Kenevo?

  I den nya version finns en intuitiv träningscykelfunktion, enklare påtagning av protes och intuitivt stöd vid gång i ramp eller sluttning. Dessutom kan användare av Kenevo koppla upp sig med hjälp av Cockpit-applikationen (för nävarande endast tillgängligt i Sverige). Laddning med skumkosmetiken är enklare tack vare ny accessoar.


Rekommenderade proteskomponenter